20-10-2014 14:54

Nieuw bureau gaat ICT-falen niet voorkomen

  Op woensdag 15 oktober kwam de commissie-Elias met haar rapport over falende ICT-projecten. De commissie was onverbiddelijk en stelt dat de rijksoverheid zijn ICT niet op orde heeft. De overheid is bovendien zwak en onprofessioneel bij het uitvoeren van ICT-projecten, houdt de kosten slecht bij en leert niet van haar fouten. Als oplossing pleit de commissie voor het instellen van een nieuw ICT-bureau dat projecten van boven de vijf miljoen euro gaat toetsen aan ‘boerenverstandregels’. Raymond Alves, onze CEO en oprichter, gelooft niet in deze aanpak. Hij schreef daarop onderstaand opiniestuk en zond dat naar NRC Handelsblad.

“In een wereld waarin ICT een steeds grotere rol speelt, zowel privé als zakelijk, vind ik het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat de commissie-Elias een ICT-bureau voorstelt dat projecten, groter dan 5 miljoen euro, gaat toetsen aan allerlei regels. En ronduit schandalig overigens dat de voorzitter van de Tweede Kamer durft toe te geven dat ze moest googlen wat ICT betekent. Kijkende naar de regels die de commissie voorstelt, kan ik alleen maar concluderen dat deze niet gaan voorkomen dat ICT-projecten falen.

Binnen het onderzoek van de commissie is gekeken naar projecten die zo'n vijf jaar geleden speelden. In die tijd is de wereld echter compleet veranderd. Vijf jaar geleden was het gebruik van consumententoepassingen, zoals Facebook en Whatsapp, of zakelijke toepassingen, zoals videoconferencing en Microsoft Lync, slechts een fractie van wat het nu is. De iPad moest zelfs nog worden uitgevonden. In vijf jaar tijd is ook het internetverkeer ver-X-voudigd. ICT neemt al een strategische positie in ons leven in, maar de overheid probeert het vooral in te zetten ter ondersteuning van haar taken. ICT is de grote aanjager van de verandering die we met z’n allen doormaken. En verandering is lastig, ook voor de overheid. Het is maar de vraag of een bureau met boerenverstand zoals Ton Elias, voorzitter van de onderzoekscommissie, dat zelf noemt, gaat voorkomen dat we nog uitglijders meemaken.

Het daadwerkelijke probleem – zoals ook aangegeven door de commissie – is namelijk dat bewindspersonen ICT wel zien als de manier om plannen te verwezenlijken, maar absoluut geen interesse tonen in hoe het er werkelijk aan toegaat bij automatiseringsprojecten. De overheid moet de strategische waarde onder ogen gaan zien.

Neelie Kroes stopt dit jaar als Eurocommissaris van de Europese Digitale Agenda. Vijf jaar geleden was deze agenda een ‘left-over’, maar kijk eens hoe zij er invulling aan heeft gegeven! Zelfs België heeft ervoor gekozen hun vice-premier de Digitale Agenda te geven. En wat doet Nederland? Een nieuw bureau in het leven roepen. Ik vind het een kwestie van boerenverstand dat we ook in Nederland ICT als strategisch gaan zien. Het is goed dat de commissie-Elias ICT op de kaart heeft gezet. Wellicht een mooie klus voor Neelie Kroes om nu de stap naar de strategische waarde ervan te maken?”

 

 


Displaying results 1 to 20 out of 41
<< First < Previous 1-20 21-40 41-41 Next > Last >>

Customers

Career Opportunities

:: Unified Communications Engineer Vacancy informationIn your role of Unified Communications engineer you are responsible for solving incidents, perform changes and installations on... More >

:: Business Consultant Unified Communications Vacancy InformationIn the role of Business Consultant Unified Communications you will advise our customers and partners about the best... More >

:: Job vacancy: Business Development Manager  Vacancy informationThe Business Development Manager role focuses on leading the sales effort for the VisionsConnected cloud... More >